Луганська область. Пліч-о-пліч

254

Значна територія Луганської області, на жаль, тимчасово окупована російськими загарбниками. Тож більшість навчальних закладів переміщено і навчання здійснюється, здебільшого, в дистанційному режимі.

Та навіть у таких складних умовах Комітет з фізичного виховання і спорту МОН України спільно Українською федерацією учнівського спорту і Спортивною студентською спілкою України знаходить механізми для розвитку учнівського і студентського спорту, популяризації здорового способу життя і рухової активності.

Розповідає керівник Луганської обласної філії Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України Віктор Острецов:

Про заклади освіти: Це 85 закладів загальної середньої освіти, 10 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, 17 закладів фахової передвищої освіти та 4 – вищої освіти.

Про масовість: З початку 2023-24 навчального року, відділенням організовано й проведено 87 обласних заходів, до яких долучилися понад 2 тисячі учасників з більш як 50 навчальних закладів.

Про онлайн-режим: В освітній процес шкіл області в онлайн режимі поступово впроваджуються варіативні модулі за програмою «Cool Games» та видів спорту – шахи, баскетбол, баскетбол 3х3. Також проводимо тематичні освітні і пізнавальні уроки, проводимо вікторини. Наприклад, «Олімпійські ігри Стародавньої Греції», «Спадщина грецької слави в олімпійському сяйві сьогодення», «Олімпійські ігри. Відродження», «Олімпійські чемпіони незалежної України», «Видатні спортсмени Луганщини».

Про підвищення кваліфікації: Спільно з Навчально-науковим інститутом фізичного виховання і спорту Луганського національного університету імені Тараса Шевченка для вчителів і студентів проводяться обласні семінари-практикуми з організації, проведення і суддівства «Cool Games», «Cool Race», «Козацького гарту», «Козацької ліги» та інших.

Про «Шкільні ігри»: З метою популяризації здорового способу життя і збільшення рухової активності підростаючого покоління в рамках Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу серед учнів і учениць «Шкільні ігри» в області стартував захід «Учнівська ліга Луганщини», в програмі якого змагання на виконання фізичних вправ учнями з 1 по 11 класи. В них в режимі онлайн беруть участь майже всі заклади загальної середньої освіти області.

Про профтехи та коледжі: Такі змагання будемо проводити і серед профтехів та коледжів, в рамках загальнонаціонального заходу «Спортивні ігри».

Про роботу з ВПО: В різних областях України, в навчальних закладах і на базах регіональних представництв нашої області для вимушених переселенців з Луганщини, дітей та їхніх педагогів і батьків проводяться різноманітні фізкультурно-оздоровчі, спортивні і спортивно-масові заходи, майстер-класи з видів спорту та челенджі: руханка, різноманітні рухливі ігри та спортивні естафети, «Рух – це здорово!», «Challenge Fest», «Мамо, тато, я – спортивна сім’я!», «Olympic Lab», «Do like Olympians», «Ми дружемо зі спортом!» та інші. Наша мета – відволікти населення від негативних явищ сьогодення засобами активної рухової діяльності, надати психоемоційну підтримку і допомогти налагодити соціальні контакти.

Про Гімназіаду та Універсіаду: Зрозуміло, що в таких умовах, нам неможливо проводити обласні заходи та змагання з різних видів спорту серед закладів освіти. Та попри логістичні труднощі, наші спортсмени постійно беруть участь у змаганнях і заходах всеукраїнського та міжнародного рівня, у змаганнях з видів спорту Гімназіади і Універсіади України. І в нас є непогані результати: стрибки у воду, важка атлетика, бокс, боротьба, скелелазіння, спортивне орієнтування і туризм, настільний і «великий» теніс, спортивна гімнастика, карате та багато інших.

Про плани: Вже найближчим часом, наприкінці листопада, 6 команд учнів шкіл з Попаснянської, Кремінської і Лисичанської громад області змагатимусь на Всеукраїнському заході «Cool Race». Будемо вболівати за них і бажаємо їм перемоги!

Про популяризацію: Активно проводимо традиційні для нас заходи. Це освітні патріотично-пізнавальні ігри серед учнівських і студентських команд «Брейн-ринг. Спадщина сучасної України». Цей захід вже проводився і на міжнародному рівні. Цього року в турнірі змагались школярі Луганщини, Донеччини і команда учнів-вимушених переселенців з Міжнародної Української школи, один з філіалів якої базується в місті Вільнюс (Литва).

Цікавий масовий онлайн захід «Олімпійська вітальня». Всі учасники мають змогу особисто наживо поспілкуватись з видатними особистостями України – захисниками нашої Держави, провідними спортсменами і тренерами, науковцями і викладачами вищих навчальних закладів, керівниками спортивних і фізкультурних організацій та федерацій з видів спорту України.

Про унікальні проекти: Ми проводимо обласний конкурс телевізійних спортивних програм і фільмів серед навчальних закладів «Рух вперед». основною метою якого стимулювання творчої і соціальної активності учнів та студентів. Цей захід є дуже популярним! Приміром, в цьому році на розгляд журі було подано більш 40 робіт.

Про медіа-активність: Активну роботу ведемо і в соціальних мережах. У вересні цього року започаткували новий інформаційний телевізійний проєкт «Вибухові події та неймовірні рекорди!», з якого кожен може дізнатися про різноманітні заходи, які проводились в області та в країні, здобутки наших спортсменів на всеукраїнських і міжнародних аренах, історичні цікави факти з розвитку фізичної культури і спорту в Україні та світі.

Долучайтесь до перегляду і підписуйтесь на наші сторінки:

Facebook

Telegram

Tik Tok

YouTube

Прес-служба КФВС МОН

Коментарі

коментарів