Збірна України 11-та на Універсіаді

1834

Двотижневий спортивний марафон ХХХ Літньої Універсіади в Неаполі завершено. Наша збірна гідно представила країну на цих змаганнях, здобувши 20 нагород (6 золотих, 7 срібних, 7 бронзових) і підсумкове 11-те загальнокомандне місце. Виступ студентської команди можна порівняти з локомотивом, який довго розігрівався, а під кінець його вже було важко зупинити. І якби змагання протривали ще кілька днів, цілком можливо, що ми могли б потрапити щонайменше в сімку найкращих.

Першу медаль ми отримали вже у стартовий змагальний день. 4-го липня студентка Чорноморського національного університету ім. П. Могили з Миколаєва Ганна Антикало (до 70 кг) здобула бронзу у змаганнях з дзюдо. У важкому поєдинку за третє місце українка на іппон перемогла Вікторію Новікову з Білорусі. Цього ж дня свій дивовижний шлях на Універсіаді розпочала й чоловіча збірна з баскетболу. Як покаже час, вихованці Віталія Степановського  дістануться фіналу, а розпочали вони з розгромної поразки однолітків з Китаю – 115:64.

Після такого вдалого старту для нас настала кількаденна тиша. У ці дні українські збірники у багатьох видах спорту наближались до медалей майже впритул. Комусь не вистачало лічених сантиметрів, комусь кількох балів, а комусь і десятих секунд. Але навряд чи можна дорікнути нашим збірникам, багато хто з них навіть встановлював рекорди, наприклад, полтавчанин Богдан Касьян у змаганнях з плавання на спині оновив національний рекорд, і тепер він становить 25,08 с. Утім, медалей все не було.

Так тривало аж до 9 липня, а потім цей вулкан під назвою «збірна України» просто вибухнув і за один день ми отримали цілих три медалі!

Спочатку бронзу до нашої медальної скарбнички додав Денис Вороновський, студент Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. У категорії до 80 кг українець досить впевнено дістався до півфіналу, що гарантувало йому бронзову нагороду. Цікаво, що наступного дня єдину медаль Універсіади принесла також представниця тхеквондо. Досвідчена Ірина Ромолданова (до 49 кг), студентка Національного університету фізичного виховання і спорту України так само, як і Денис, посіла третє місце.

Через кілька годин легкоатлет Денис Регеда з Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» порадував нас сріблом. У секторі для метання молоту хлопець в останній спробі відправив снаряд на 74,27 м, чого вистачило для другої сходинки.

На завершення дня одна з найперспективніших легкоатлеток України Марина Бех-Романчук, студентка Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка, завоювала золото у стрибках у довжину. У цьому сезоні спортсменка успішно виступала і на чемпіонаті Європи, і на ІІ Європейських іграх, тому від неї цілком прогнозовано очікували й вдалого виступу на Універсіаді. Марина не підвела – у Неаполі їй підкорилася найвища сходинка п’єдесталу. Українка з результатом 6,84 м просто таки не залишила жодного шансу переслідувачкам.

11 липня відбувся фінал, на який ми чекали аж від старту Універсіади. Саме так, наші баскетболісти зустрічалися з традиційно сильною збірною США. Матч видався доволі неоднозначним. Підопічні Віталія Степановського провалили першу половину зустрічі, однак після великої перерви, навіть незважаючи на 20 очкове відставання дали справжній бій 14-разовим переможцям Універсіад. І хоча цього не вистачило для перемоги (зустріч завершилась з рахунком 63:85), та ми побачили справжній характер вітчизняних гравців, які були винагороджені сріблом.

Два заключні дні Універсіади видалися для українських вболівальників дійсно виснажливими. Виснажливими на позитивні емоції, адже ми майже не встигали повністю порадіти за наших студентів, бо нагороди сипалися на нас, немов із рогу достатку. У п’ятницю дводенний медальний спурт розпочала команда зі спортивної ходьби на 20 км. Одразу три спортсменки, студентки Східноєвропейського національного університету ім. Л. Українки Олена Собчук, Марія Філюк, і Валентина Мирончук потрапили у десятку найкращих, що дозволило їм вибороти срібло у командній першості. Через кілька годин медаль того ж ґатунку здобули наші грації з Національного університету фізичного виховання і спорту України Олена Д’яченко, Вікторія Фотієва, Валерія Ханіна, Дар’я Мурай і Анастасія Возняк в багатоборстві, пропустивши вперед лише росіянок.

У другій половині дня у загальнокомандний залік додавалися лише золоті нагороди. Ірина Климець, студентка Східноєвропейського національного університету ім. Л. Українки у змаганнях з метання молота з результатом 71,25 м залишила позаду рекордсменку і переможницю минулої Універсіади полячку Мальвіну Копрон. А через кілька хвилин вітання з приводу здобутого золота приймала студентка Полтавського університету економіки і торгівлі Ольга  Корсун, яка у потрійному стрибку зуміла продемонструвати рекордний для себе результат 13,90 м.

Субота ж стала для нашої збірної дійсно фантастичним днем. Жіноча команда України в складі Ірини Хочиної (Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка) і Поліни Родіонової (Сумський державний університет) завоювала бронзову медаль в стрільбі з класичного лука. У матчі з командою Швейцарії українки були фаворитками, що впевнено довели це вже безпосередньо на стрільбищі, вигравши зустріч у трьох сетах – 6:0 (35:29, 36:29, 37:31). Цікаво, що це була не остання нагорода для Поліни Родіонової, адже за кілька годин разом з Артемом Овчинніковим (Сумський державний університет) також взяли бронзу в міксті. Після поразки в півфіналі від Японії, у дуелі за третє місце українські лучники «перестріляли» збірну США. Матч закінчився з рахунком 6:2 (37:33, 33:39. 36:32, 37:32).  

Далі настав зірковий час для наших гімнасток, серед яких варто відзначити здобутки Єви Мелещук, студентки Національного університету фізичного виховання і спорту України. Українка протягом лише кількох годин тричі піднімалася на п’єдестал пошани. Спочатку Єва здобула бронзу у вправах з обручем, потім їй не було рівних у вправах з булавами, де вона майже на один бал випередила найближчу конкурентку з Азербайджану Зору Агамірову, а завершувати свою тріумфальну ходу грації довелося у змаганнях зі стрічкою. Тут вона фінішувала третьою. Втім, це була не остання медаль наших грацій на Універсіаді. Команда художниць у складі Анастасії Возняк, Валерії Ханіної, Олени Д’яченко, Вікторії Фотієвої та Дар’ї Мурай здобули одразу дві срібні медалі. Спочатку у групових вправах з п’ятьма  м’ячами, а потім у вправах з трьома обручами і двома парами булав.

А вишенькою на цьому торті стали виступи наших легкоатлеток. Зокрема, забіг в естафеті 4х400 метрів, в якому взяли участь Марія Миколенко, Анастасія Голенева, Катерина Климюк та Тетяна Мельник інакше, як трилером важко назвати. Після перших двох етапів українки були лише четвертими, втім Катерині Климюк вдалося майже неможливе – вона очолила забіг і передала естафетну паличку першою. Тетяні Мельник залишалося лише закріпити перевагу. Таня не підвела і, у підсумку, з результатом 3:30,82 наша команда здобула золото, випередивши четвірку з Мексики майже на 2 секунди.

І на останок, одразу дві медалі принесли наші стрибунки у висоту. Юлія Чумаченко (Тернопільський національний економічний університет) та Ірина Геращенко (НУФВСУ) завоювали золоту і срібну медалі відповідно. Результат Юлі був 1,94 м, а Іра стрибнула на 1,91 м.

Таким чином, на ювілейній ХХХ Універсіаді в Неаполі збірна України виборола 20 нагород – 6 золотих, 7 срібних та 7 бронзових медалей! З чим ми її і вітаємо!

Прес-служба КФВС МОН

Коментарі

коментарів