Всеукраїнська серпнева конференція: фізична культура та спортивна підготовка учнівської молоді

835

25 серпня 2023 року в Навчально-виховному комплексі «Домінанта» в рамках Всеукраїнської серпневої конференції було проведено Всеукраїнський семінар-практикум щодо розвитку фізичної культури та спортивної підготовки серед учнівської молоді. 

Захід організований Комітетом з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України разом із партнерами: Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» та ГО «Рух Олександра Педана «ДжуніорС».

Цьогоріч з метою безпеки учасників семінару було прийнято рішення провести його в онлайн форматі, з транслюванням на Facebook-сторінці та YouTube-каналі КФВС МОН та можливістю підключитися до сервісу Zoom. Долучилися до семінару понад 2000 учасників: вчителі фізичної культури, методисти, представники федерацій з видів спорту, фахівці галузі фізичної культури з усієї України та міста Києва. 

Відкрив захід і привітав учасників семінару заступник міністра освіти і науки України – Вітренко Андрій Олександрович. Традиційно з вітальними словами до учасників звернувся Вадим Стеценко – голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та презентував стратегію розвитку фізичного виховання та спорту серед здобувачів освіти.

Після вітальних слів були презентовані доповіді спікерів. Ігнатко Олександрзаступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України розповів про фізичне виховання у закладах загальної середньої освіти в цілому.

Наступний спікер – головний спеціаліст Київського обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН, вчитель вищої категорії, майстер спорту – Артемчук Андрій розповідав про цікаві активності на уроках фізичної культури, які варто використовувати для заохочення учнів до занять фізичною культурою. Після чого слово взяв Балась Максим – вчитель фізичної культури вищої категорії, вчитель-методист навчально-виховного комплексу «Домінанта». Він поділився власним досвідом, як популяризується в його навчальному закладі фізична культура і спорт та як проводяться уроки фізичної культури. Адже вихованці НВК «Домінанта» одні з найспортивніших учнів, принаймі серед столичних шкіл. Вони постійно беруть участь у різноманітних спортивних заходах та є переможцями або призерами багатьох змагань.

Про фізкультурно-патріотичне виховання молоді, фізичну підготовку та залучення до рухової активності доповідав Сухоручко Олександр – вчитель фізичної культури Комунального закладу «Ліцей «Науковий» Міської ради міста Кропивницького. 

Багато уваги на семінарі було приділено новітнім методикам. Так, Симчич Захар – директор з розвитку Атмосферної школи, розповів про «Coolgames» – як новітня методика на уроках фізкультури. І хоч з іграми «Coolgames» ми вже давно знайомі, але не скрізь вони використовуються.

Антропов Сергій – помічник голови Комітету, презентував платформу ActiveYouth (Активна молодь). Використання цієї платформи дозволить представникам закладів освіти швидко та зручно подавати заявки на участь у різних спортивних змаганнях, ознайомлюватися з календарними планами спортивних змагань і фізкультурно-оздоровчих заходів та знайомитись з результати змагань. А в майбутньому планується підводити загальні підсумки і складати рейтинги спортивної роботи закладів освіти України за різними критеріями, в тому числі результатами виступів конкретного закладу на всеукраїнських і міжнародних змаганнях з різних видів спорту.

Цікавими були доповіді Омельяненко Інни Олександрівни – кандидатки наук з фізичного виховання і спорту, доцентки кафедри теоретичних основ і методики фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка про перспективи програмотворення з фізичної культури школярів та Копилової Ліани Валентинівни – вчительки фізичної культури Києво-Печерського ліцею 171 «Лідер», заслуженого вчителя України на тему: «Педагогіка партнерства в інклюзивному середовищі».

Про безпеку під час навчального процесу розповів Іськов Сергій Павлович – заступник начальника відділу запобігання надзвичайним ситуаціям та заходів цивільного захисту Дніпровського районного управління Головного управління ДСНС України у м. Києві підполковник служби цивільного захисту.

Власним досвідом щодо використання НУШ в середній школі на уроках фізичної культури з присутніми поділились: Лазебний-Чоловський Дмитро Миколайович – заслужений вчитель України, вчитель вищої категорії, вчитель методист, директор спеціалізованої школи № 216 Оболонського району м. Києва. Він поділився власними лайф-хаками як «безболісно» планувати роботу вчителя, формувати розклад та обрати модулі. Також розповів про можливі джерела фінансування школи.

А Михайло Профорук – завідувач лабораторії національного виховання Рівненського ОІППО, розповів про створення навчальних програм у галузі «Фізична культура» для 5-6 класів НУШ.

І підсумувала тему НУШ Павлічук Марія Сергіївна – виконавча директорка ГО «Рух Олександра Педана «ДжуніорС», розповівши про переваги впровадження нової модельної програми фізичної культури НУШ в мережі Шкіл ДжуніорС.

Також були в семінарі і рухливі паузи. Учасниці конкурсу «Вчитель року – 2023»: бронзова призерка – Євгенія Білаш, викладач фізичної культури, обласного коледжу «Кременчуцька гуманітарно-технологічна академія імені А.С. Макаренка»  Полтавської обласної ради та срібна призерка – Богдана Олійник, вчитель фізичної культури, Отинійського ліцею Отинійської селищної ради Івано-Франківської області, провели захопливу зарядку, з якою їм допомагали їх вихованці. А по завершенні цієї імпровізованої моделі уроку фізкультури всі дітки щиро побажали сили нашим захисника, їх швидкого повернення додому та відбудови України.

Після чого Євгенія Білаш презентувала свою програму ведення уроків фізичної культури – це Drum-Fitness, в основі якого лежить гра на барабанах. Такі уроки можна проводити як офлайн, так і онлайн.

Звичайно ж був приділений час проблемам та перспективам нової фізичної культури та результатам її впровадження. Головними спікерами в цьому напрямку були Андрій Боляк – заступник голови Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент та Галина Коломоєць – начальник відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник освіти України. Також вони розповіли слухачам про оцінювання освітніх досягнень з фізичної культури в НУШ та презентували системи оцінювання в НУШ, акцентувавши увагу на специфічних особливостях оцінювання освітніх результатів з фізичної культури та надали практичні поради щодо оцінювання.

Під час освітнього марафону було обговорено безліч важливих питань щодо важливості фізкультурно-патріотичного виховання молоді, фізичної підготовки та залучення до рухової активності, необхідності фізичного виховання у закладах загальної середньої освіти та впровадження цікавих активностей на уроках фізичної культури та впровадження новітніх методик на уроках фізкультури, розвитку фізичної культури та спортивної підготовки серед учнівської молоді, впровадження НУШ в освітній галузі «Фізична культура», організації фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової діяльності закладів освіти, проведення уроків фізичної культури в умовах воєнного стану, психологічного захисту дітей, розкрито різноманітні теми пов’язані з фізичною культурою та оцінювання освітніх досягнень з фізичної культури в НУШ.

Висловлюємо щирі слова вдячності НВК «Домінанта», Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України, ДНІ «Інститут модернізації змісту освіти», ГО «Рух Олександра Педана «ДжуніорС» за організацію заходу, спікерам та доповідачам за цікаві доповіді та актуальні теми.

Ми достатньо повно виклали в цьому матеріалі інформацію, що обговорювалась під час проведення Всеукраїнського семінару-практикуму. Якщо хтось не зміг долучитись до заходу, але певна з тем Вас зацікавила, Ви можете переглянути його в запису  за посиланням на Ютуб-платформі.

Бажаємо всім: вчителям, учням вдалого початку нового навчального року і цікавого навчання!

Разом до Перемоги!

Київське міське відділення Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України

Коментарі

коментарів